KWEEKVIS  ASC-logo Trouw 21-8- 2012

AH, C1000 en JUMBO bieden nu ook duurzame kweekvis

Naast duurzaam gevangen wilde vis ligt er nu ook verantwoorde kweektilapia in de Nederlandse supermarkten. Twee grote kwekerijen in Indonesië kregen als eerste het keurmerk van de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Tilapia van het merk Queens met een ASC-logo ligt bij zo’n 2000 supermarkten in het diepvriesschap. Albert Heijn is een van de voortrekkers, maar ook ketens als Jumbo en C1000 verkopen ASC tilapia, evenals visbedrijven Anova en Mayonna. Binnenkort wordt ook pangasius gecertificeerd. En vanaf eind dit jaar zullen tweekleppige schelpdieren (zoals venusschelpen, mosselen en oesters),  abalone en zalm een logo  dragen.

ASC is een internationaal   initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Nederlandse Initiatief  Duurzame Handel (IDH). Het stempel geeft consumenten de garantie dat zij vis kopen die op een duurzame manier is gekweekt. De natuurlijke omgeving rond de kwekerijen wordt zo min mogelijk aangetast. Zo monitort een van de bedrijven in Indonesië continu de waterkwaliteit, samen met wetenschappers. Deze kweekvis krijgt ook niet onnodig veel antibiotica toegediend. Dat is gezonder voor de consument en voorkomt dat natuurlijke soorten in hun voortbestaan worden bedreigd, mocht er eens een kweekvisje ontsnappen. Bovendien let de certificeerder op sociale werkomstandigheden en op de impact van een kwekerij op de lokale gemeenschap. Het WNF heeft programma’s opgesteld zodat  ook viskwekers met weinig kapitaal aan de standaarden kunnen voldoen.

Viskweek is een van ’s werelds sterkst groeiende voedselproductiesectoren. Rond 2018 zal de visproductie afkomstig uit kweek die van de wilde vangst overtreffen.

 

Commentaar van Jeanine   –    Natuurwetmoeders:  EET GEEN KWEEKVIS

1)      DUURZAAM GEVANGEN vis zal mij nog eens een keer begrijpelijk uitgelegd moeten worden.

2)     het ASC initiatief  komt van het World Wild Fund die vinden dat kweekvis heel goed met genetisch gemanipuleerde soya met het vismeel van vers gevangen vis uit de grote oceanen gevoed kan worden.

– GG-soya is niet  om gezond bij te blijven,  ook niet voor volgende generaties. Net zo  min als gg-soya/mais in diervoeder en via het te eten vlees  door mens en dier  in het milieu terecht komt.  GG-soya wordt op deze manier “groen”gewassen en dat is de mensheid op het verkeerde spoor van gezondheid te brengen. Dat doet WNF/WWF.  – gg-gewassen veroorzaken  tumoren, misvormingen en steriliteit.

3)     “De natuurlijke omgeving wordt zo min mogelijk aangetast”  betekent  dat natuur tóch wordt aangetast.

4)     “Deze kweekvis krijgt ook niet onnodig veel antibiotica toegediend” ???? “Dat is gezonder voor de consument en voorkomt dat natuurlijke soorten in hun voortbestaan  worden bedreigd, mocht er eens een kweekvisje ontsnappen.”????

-De consument moet helemaal geen antibiotica in het lichaam krijgen om niet resistent te worden tegen antibiotica.  Bij de kippen is het indertijd ook afgeschaft.

Nou, reken maar dat er wel méér visjes buiten de boot zullen spartelen!!! Wie kan

die garantie geven??  Ze houden hun mond!! Conclusie: dan wordt ook de verse vis   besmet en zal inderdaad in 2018 kweekvis aan de top staan. Dat mag niet gebeuren!